woensdag 6 juni 2012

recept van de kaas


Ik heb een paar keer de vraag gekregen voor het recept van de kaas.de foto's van de kaas vind je hier nog eens. Omdat ik geen hoeveelheden had ( die correct waren) heb ik eerst ze nog eens opnieuw gemaakt. De vorige keer was ze lichtjes van smaak wat zuur ( door te veel citroen en azijn) maar nu heb ik het recept verbeterd.

Wat heb je nodig?
* 1l melk (liefst volle maar andere kan ook )
* volle room ( 200-250 cl)
* 2 citroenen
* een theedoek of kaasdoek ( een andere doek met fijne structuur kan ook )

Het is simpel om te maken. Zet je melk op het vuur en laat zachtjes opwarmen. Als de melk 80°c is mag de room er bij en nog effe op het vuur tot je terug 80C° heb en dan af het vuur. Als je geen thermometer hebt kan het ook zonder maar dan vanaf dat je denk dat het bijna gaat koken direct er van en de room er bij maar niet meer op het vuur.
De citroenen uitpersen en het sap bij de melk toevoegen ( het kan ook met azijn ). Goed roeren en dan 5min laten staan. Je zult zien dat de melk gaat schiften. Ondertussen ze je een vergiet klaar met een pot er onder. In het vergiet leg je ook je kaasdoek. Dan kun je beginnen met een beetje per beetje de melk door de doek te gieten . Het gaat wel tamelijk traag dus je moet wat geduld hebben. Af en toe eens roeren mag maar heel veel verschil maakt het niet uit. Na ongeveer een uur uitlekken neem de je hoeken en vouw je je bolletje dicht. Nu kun je de kaas nog uitwringen en de doek aanspannen. Nu moet de kaas terug 30 min uitlekken en regelmatig een de doek terug aanspannen.

Voila nu is de kaas klaar. Doe de kaas in een pot en voeg naar eigen smaak zout toe. Ik vind het persoonlijk ook lekkerder met wat peper erbij.

Je kan de kaas nog een persoonlijke toets geven door bv
= bieslook
= roze peper
= verschillende kruiden
= ......

Je hebt dus veel keuze en variatie mogelijk met je zelfgemaakte kaas. Voor een leuke vorm bv een bolletje kun je een rond potje nemen en dit bedekken met plastiek en de kaas hier in doen. Na een tijdje in de frigo is het dan klaar.

Veel kook plezier

groetjes charlotte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten