woensdag 12 september 2012

Zelf orangette's maken


Iedereen kent ze wel die sinaasappelschil snoepjes. In suiker of chocolade gedoopt allemaal even lekker.Ik maak ze graag ipv sinaasappel met pompelmoes. Ze zijn makkelijk te maken maar vragen wel een beetje werk. Bij deze leg ik je uit hoe je ze maakt.

Wat heb je nodig?
- 8 pompelmoezen
- suiker

Je neemt de pompelmoezen en je snijd grote vlakken af de schil. Niet moeilijk om te doen maar voor het uit te leggen via blogger toch niet zo simpel daarom een foto


Voila zo zie je het wat ik bedoel. Het kan geen kwaad dat er nog een beetje pompelmoes aan de schil hangt. De rest van de pompelmoes kan je gewoon opeten.

Dan snij je het stukje schil op een rechthoek. Dan van deze rechthoek snij je reepjes niet te dun ongeveer een 0.5cm is goed.

Als je alles hebt gesneden weeg je hoeveel je hebt en dan dit gewicht heb je nodig in suiker. Dus bv 1 kilo pompelmoes schillen betekend 1kg suiker.
Deze schillen met de suiker op het fornuis en onderzetten met water.
Op een zacht vuurtje zetten net op het randje met pruttelen. Dit moet wel een tijdje op het vuur ( kan wel 2 uur duren ) Ik kan je geen exact uur geven omdat dit varieert. Hoe weet je dat ze gaar zijn? Simpel , je neemt er eentje uit en knijpt er in. Als deze gaar is en zacht aanvoelt mag je ze het vuur doen.

In een vergiet gieten en een tijdje laten afkoelen zodat het overbodige vocht weg kan.

Neem ondertussen een potje met suiker. Als de schillen zijn afgekoeld doe je beetje per beetje ze in de suiker, even uitschudden en mooi naast elkaar op een plateau leggen.( dit dient voor dat ze niet aan elkaar gaan kleven)


En klaar ! Je kan ze direct op eten maar ook lang bewaren. We worden dan wel harder maar dit is even lekker.

Veel succes en veel eet plezier , ik vind dit iets super leuk om op tafel te zetten als er bezoek komt.

veel groetjes charlotte

7 opmerkingen:

 1. Nou ja! Ik vind die dingen echt super lekker maar heb er nooit aan gedacht dat je die natuurlijk ook best eens zelf kon maken. Heel erg bedankt voor dit recept! Ik ga ze zeker uitproberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zeer duidelijk uitgelegd! Ik ga deze onthouden si, voor als ik nog eens schilletjes overheb :) merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wist niet hoe ze zelf te maken ... bedankt hé!
  lieve groetjes,
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat ziet er lekker uit! snel eens proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het ook eens geprobeerd maar mijn schilletjes bleven best vochtig nadat ik er chocolade had overgedaan. Ze bleven ook erg zuur, ... . Heb ik iets fout gedaan tijdens de vorige stappen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor de zure/bittere smaak kun je eventueel eerst je schillen eens koken en vanaf dat ze koken giet je ze terug af. Zo verminder je die smaak al een beetje. Je mag dit gerust 2 keer doen voordat je ze lang laat opstaan. Als je met chocolade werkt kun je best je schillen een tijdje laten uitlekken. Door het vocht kan je chocolade niet uitharden. Ik weet nu niet of je eerst de schillen door de suiker hebt gehaald maar dit moet ook niet echt. Zorg er zeker voor dat je chocolade niet te warm is. Probeer ook je chocolade op de juiste temperatuur te hebben. ( 36c°, dit kan je doen door je vinger er in te steken en te voelen of die je lichaams temperatuur heeft. Niet te warm/koud)
  Hopelijk lukt het nu beter ;) ik wens je alvast veel succes !
  groetjes charlotte

  BeantwoordenVerwijderen