vrijdag 9 augustus 2013

Aardappel en courgette in de oven

Het is dan wel vakantie, maar het lijkt of ik soms tijd te kort heb. Ik wil van alles genieten rond me want eind september begint er weer een schooljaar en dan is er minder tijd. Ik zit nu al een paar avonden op de lokerse feesten en het is echt leuk! Ondertussen kook ik elke avond voor mijn ouders. Mijn papa lust geen rijst, pasta, ... dus aardappelen staan regelmatig op het menu. Hier volgt mijn receptje voor aardappelen in de oven ( ik heb wel veel bereidingen voor aardappelen in de oven hoor :p ).

De kruiden die ik gebruik ( met de klok mee)
- Paprika poeder
- zout
- geperste verse look
- tijm
- rozemarijn
- oregano
- mengeling van oil&vinegar tuscan blend
- mespuntje pikant chili poeder
In het midden ligt ook nog wat peper
Ik doe ongeveer de helft olijfolie en de helft archide olie. Goed mengen en klaar. Wees niet bang om veel kruiden te gebruiken.
 
Ik heb de aardappels in partjes gesneden. Ik vind het lekker om de schil er aan te laten, maar zonder kan het ook perfect.

De aardappelen in gezouten water 10 min koken. Hier na afgieten en laten afkoelen.
De olie-mengeling er over gieten en eens met je handen alles voorzichtig mengen. Ik heb nog wat extra paprika poeder er over gedaan. De aardappelen in een oven van 180° zetten voor ongeveer 30 minuten.  Om de 10 min de aardappelen nog eens overgieten met de olie. Ik zorg altijd voor een open plaats zodat ik makkelijk met een lepel bij de olie kan.
Als je er te veel hebt gemaakt gooi ze niet weg. Ze zijn ook heel lekker koud.

Ik had nog een courgette uit de tuin. De schil was wat te taai om te bakken. Zonder de schil dan maar heb ik alles in stukjes gesneden.
Na het snijden doe je ze gewoon in een potje met deksel. Voeg veel peper en zout toe. Een paar goede lepels olijfolie en het sap van een kleine citroen. ( als het een grote is maar een halve). Deksel er op en schudden maar. Laat het zeker 1 uur marineren. Regelmatig een schudden met het potje.

Zet een pan op en zorg dat ze goed heet word. Doe de courgette er in. Zorg dat er wel altijd voldoende olijfolie in je pan is. Normaal moet je niet extra toevoegen, maar hou het toch in het oog. Bak ze ongeveer 10 minuten. Voeg op het einde de mengeling Fromaggio van oil &vinegar toe. Doe de courgette in een ovenschotel en werk eventueel af met parmezaan ( als je dit in huis hebt).

Je kunt ze ook verder laten garen in de pan, maar als je alles op voorhand klaar zet om later in de oven te steken is het makkelijk om dan maar alles in de oven te zetten.

Ze behouden op deze manier toch een lekkere bijtstructuur en worden niet papperig.

Veel groetjes Charlotte

1 opmerking: